През 1648г. е подписан Вестфалския мирен договор, който слага край на

...
През 1648г. е подписан Вестфалския мирен договор, който слага край на
Коментари Харесай

На този ден: Основан е най-старият футболен клуб в света

През 1648г. е  подписан Вестфалския кротичък контракт , който поставя завършек на Тридесетгодишната война. 
Прочетете още
В клаузите му се уреждат няколко типа проблеми: немската религиозна независимост, политическата организация на Германия, европейският мир. Само по първия проблем в по-либерален дух се трансформират точките от Аугсбургския набожен мир. Германия остава раздробена на обособени суверенни княжества с избирателен император. Франция има най-голяма полза от клаузите на контракта: тя получава областите на север от Пиренеите от Испания. Швеция получава Западна Померания, с което става единствен държател на Балтийско море. Официално е приета независимостта на Нидерландия. Има правила срещу интервенция във вътрешните работи на друга страна. По-късно някои хрумвания на Вестфалските мирни контракти стават съществени за интернационалното право.

Мирните контракти включват 109 делегации, представляващи европейските владетели. В тях взимат присъединяване императорът на Свещената Римска империя Фердинанд III, както и Филип IV – испанският крал. Делегати от Франция, Шведската империя, Холандската република, принцове от Свещената Римска империя и владетелите на самостоятелните имперски градове.

През 1857г. в Англия е  учреден ФК Шефилд, който е най-старият футболен клуб в света . ФК Шефилд съществува и до през днешния ден, само че се намира в долните дивзии на британския футбол и много надалеч от двата съществени тима на Шефилд - Шефилд Юнайтед и Шефилд Уензди, които са играли и във Висшата лига.

На днешната дата е задържан Димирът Общи е задържан за Арабаконашкия грабеж. На 22 септември 1872 година българи ограбват турска пощенска кола в Арабаконашкия проход. В нея са били пренасяни налозите, събрани в Орханийско и Тетевенско.

Обирът е проведен от революционните комитети в Тетевен, Етрополе, Орхание и Правец. Инициативата е на хаджи Станьо Врабевски и Петко Милен - Страшника, които са едни от видните членове на Тетевенския комитет. Предводител става Димитър Общи - асистент на Левски. Около 14 души се включват в четата, ограбила колата. Само трима от тях са комитетски дейци - Общи, Стоян Пандура и Лечо Николов Гайдарски.

В ръцете на съзаклятниците попадат 125 000 гроша, с които се планува да бъде закупено оръжие за организацията.

По случайност причинителите на обира са разкрити и поредно огромна част от тях са задържани. Сред тях е и Димитър, попаднал в ръцете на турците на 24 октомври. Последствията за революционерите са жестоки. Турците съумяват да влязат в дирите на Вътрешната революционна организация. Започват всеобщи арести.

По време на разпитите Димитър Общи прави цялостни признания. Не пропуща да спомене за активността на революционните комитети и основателя на организацията Васил Левски. Поискал даже да го отведат в Цариград, с цел да приказва персонално със султана.

Властите разрушават част от частните революционни комитети в региона Ловеч-София. С разкритията властта открива самоличността и ролята на Васил Левски.

През 1912г.  българската войска разгромява османците при Лозенград . Това е първото огромно стълкновение в Източна Тракия по време на Балканската война. В продължение на три дни силите от Първа и Трета българска войска настъпват против османците, съсредоточени към Лозенград. Сраженията стартират на 22 октомври 1912 година, а турците последователно отстъпват неорганизирано към града, изоставяйки укрепленията си край него.

На 24 октомври сутринта Трета войска се приготвя за окончателното преодоляване на Лозенград, само че командването открива, че главните османски войски са се изтеглили от града. Към 11:30 българските елементи, водени от Радко Димитриев, влизат в Лозенград и са тържествено посрещнати от локалното българско население.

Броят на жертвите в Лозенградската интервенция от османска страна се прави оценка на към 1000 убити и 1500 пленени. От българска страна единствено Трета войска губи 532 убити, а 1420 са ранени.



24 октомври 1929 година е прочут още като  " черния четвъртък " . На този ден Нюйоркската фондова борса се срутва, което довежда до серия от банкрути и провокира международна криза.

Крахът на Уолстрийт от 1929 продължава до 29 октомври и поставя начало на Голямата меланхолия.

В четвъртък, когато мехурът се пука, стартира паническа продажба на акции на борсата. В този ден вложителите продават 12,9 млн. скъпи бумаги в опита си да се освободят от тях, преди напълно да се обезценят. За една седмица борсова суматоха пазарът понижава общо с 40 %, а като стойност губи 30 милиарда $ – повече от разноските на държавното управление през Първата международна война.

Банките, които по-рано драговолно финансират покупката на акции с заеми, не са в положение да върнат задълженията си и афишират фалит. В същото време предприятията се лишават от опцията да употребяват заеми и затварят, предизвиквайки растеж на безработицата.

Днес рожден чества актьорът  Кевин Клайн , политикът  Екатерина Михайлова , актьорът  Владимир Пенев , вицепрезидентът  Илияна Йотова , плувецът  Петър Стойчев  и каратистът  Валери Димитров .
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР